Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Ερώτηση του κ. Γκιουλέκα προς τους υπουργούς κ.κ. Ρέππα και Κουτρουμάνη

Ερώτηση για προσθήκη κοινωνικών κριτηρίων στους διορισμούς του ν.2643/98

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ                                                Αριθμ.Πρωτοκ.         20845
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                                              Ημερ.Καταθ.             28/7/2011
Α' ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ερώτηση
προς τoν Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
κ. Δημήτρη Ρέππα,
προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,
κ. Γιώργο Κουτρουμάνη

ΘΕΜΑ: Προσθήκη κοινωνικών κριτηρίων στους διορισμούς του ν.2643/98


Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει μεριμνήσει για την προστασία ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, ωστόσο έχουν ‘'παγώσει'' οι διορισμοί επιτυχόντων που προέρχονται από αυτές τις ομάδες, οι οποίοι υπάγονται στο σχετικό νόμο 2643/98 για θέσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν το 2008.
Το μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στερεί από τους προστατευόμενους του νόμου 2643/98 το δικαίωμά τους να εργαστούν αλλά και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Τα άτομα που υπάγονται στον σχετικό νόμο ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες, τα οποία με την εργασία τους προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και τις αυξημένες, κατά περίπτωση, δαπάνες που τους βαρύνουν.
Πολλές είναι και οι περιπτώσεις ατόμων που επειδή πέτυχαν στον σχετικό προαναφερόμενο διαγωνισμό παραιτήθηκαν από την πρότερη εργασία τους, κάτι που αποτελούσε θεμελιώδη προϋπόθεση για τον διορισμό τους και τα οποία αυτή τη στιγμή παραμένουν άνεργα και ανασφάλιστα.
Ανάμεσα στα «θύματα» του παγώματος των διορισμών των επιτυχόντων του νόμου 2643/98 υπάρχουν και άτομα που σήμερα αναγκάζονται να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις άλλες υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις καρκινοπαθών που ανήκουν στους επιτυχόντες, οι οποίοι εγκατέλειψαν την εργασία τους προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο, σήμερα είναι άνεργοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τεράστια ιατρικά έξοδα που απαιτεί η αγωγή που ακολουθούν, ενώ ούτε η κοινωνική πρόνοια δύναται να καλύψει συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των προστατευόμενων από το ν.2643/98;
Προτίθεται να προσθέσει και άλλα κοινωνικά κριτήρια στην υπουργική απόφαση που ορίζει τα κριτήρια και τις προτεραιότητες για τους νέους διορισμούς, ώστε να αρθεί η κοινωνική αδικία που υφίστανται πολλοί συνάνθρωποί μας όπως οι επιτυχόντες του νόμου 2643/98;
Αθήνα 28.07.2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου