Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις για το νόμο 2643 και το εργασιακό των ΑμεΑ

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ι. Καραβοκύρη είχε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ., αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον αντιπρόεδρο Θ. Κλεισιώτη, τον ταμία Κ. Γαργάλη και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Η. Μαργιόλα. Θέματα για το εργασιακό ζήτημα των ΑμεΑ και ειδικά για το νόμο 2643 (προστατευόμενες κατηγορίες ΑμεΑ, πολύτεκνες οικογένειες, τέκνα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, κλπ), ήταν αυτά που κυριάρχησαν.

Όπως αναφέρει η εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.): «Η αντιπροσωπεία κατέθεσε στον κ. Καραβοκύρη τις προτάσεις της για τη συνολική αναμόρφωση του ν. 2643, σχετικά με τα εργασιακά των ατόμων με αναπηρία. Ο νόμος αυτός είναι μεν ο μοναδικός που παρέχει μία στοιχειώδη προστασία στα άτομα με αναπηρία, όμως, έχει χρονοβόρες διαδικασίες, και καταστρατηγείται, αφού οι θέσεις τόσο του άρθρου 3 (δημόσιος τομέας ΝΠΔΔ και ΟΤΑ) όσο και του άρθρου 2 (ιδιωτικός και ευρύτερος δημόσιος τομέας) δεν προκηρύσσονται ετησίως όπως ορίζει ο νόμος, αλλά έχουν προκηρυχθεί μόνο τα έτη 1998,  2002,  2004, 2008 και 2014.

Τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκε πολλές φορές η τροποποίηση του ν.2643, ώστε ο νόμος να συμπεριλάβει νέα μέτρα και πολιτικές που θα προστατεύουν ουσιαστικά την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Η τελευταία προσπάθεια για την αναμόρφωση του ν.2643/98 που επιχειρήθηκε φέτος, δείχνει ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση η όλη διαδικασία.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των προτάσεών του αναπηρικού κινήματος είναι η συμπερίληψη των θέσεων του δημόσιου τομέα που αντιστοιχούν στο ν. 2643/98 στις γενικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, ώστε να μην προκηρύσσονται από τον ΟΑΕΔ και δημιουργείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Παράλληλα, πρόκειται για ζήτημα εξορθολογισμού, καθώς και ίσης μεταχείρισης.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με τον κ. Καραβοκύρη, που θα εισηγηθεί, μαζί με την Ε.Σ.Α.μεΑ., την αλλαγή του νόμου στο υπουργείο Εσωτερικών, που ήδη εξετάζει θετικά το ζήτημα. Μάλιστα ήταν ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής που προώθησε τη συνάντηση μεταξύ ΑΣΕΠ και Ε.Σ.Α.μεΑ.».
Πηγή ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου